I denna artikel går vi igenom FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score: vad instrumentet mäter, vem det är avsett för, hur det genomförs och hur resultatet tolkas. Längst ner finns dokument, källor och relaterade instrument.
Vad mäter FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score?
FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score är en klinisk skala som används för att utvärdera medvetandenivån hos patienter med neurologiska tillstånd, såsom traumatisk hjärnskada eller akut stroke. Skalan bedömer fyra centrala komponenter: ögonöppning, motorisk respons, hjärnstamsreflexer och andningsmönster. Syftet med FOUR Score är att tillhandahålla en detaljerad och omfattande bedömning som kan komplettera eller ersätta Glasgow Coma Scale, särskilt när det krävs en mer nyanserad analys av hjärnstamsfunktion och andningsstatus. Den möjliggör en bättre prediktion av patientens neurologiska prognos och hjälper kliniker att följa förändringar i medvetandet över tid.
För vem används FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score?
FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score används särskilt för kritiskt sjuka patienter med oklart medvetandetillstånd, inklusive de med neurologiska skador eller medvetslöshet där traditionella skalor som Glasgow Coma Scale kan vara begränsade. Den används främst i intensivvårdsmiljöer för att bedöma och följa graden av medvetandepåverkan, särskilt vid hjärnstamsfunktion och andningsreglering. Skalan erbjuder en mer omfattande neurologisk bedömning genom inkludering av ögonrörelser, motorik, andning och hjärnstamsreflexer, vilket gör den användbar vid monitorering av patienter med svåra trauman, omfattande stroke eller postanoxisk encefalopati.
Så genomförs FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score steg för steg
FOUR Score består av fyra huvudkomponenter: ögonreaktioner, motorisk respons, hjärnstamsreflexer och andningsmönster. Varje komponent bedöms med fyra nivåer som graderar patientens medvetandegrad och neurologiska funktion från helt normal till total oförmåga. Bedömningen görs genom att ge patienten uppmaningar, till exempel att följa med blicken, göra tummen upp eller knyta handen, och genom att undersöka pupill-, hornhinne- och hostreflexer samt andningsmönstret, där varje svar tilldelas en poäng mellan 0 och 4. Resultatet summeras till en totalsumma från 0 till 16, vilket ger en kvantitativ värdering av patientens medvetandestatus vid t.ex. hjärnskador och neurologiska sjukdomar. Det är viktigt att följa bedömningsprotokollet noggrant för att säkerställa reproducerbar poängsättning.
Poängsättning och tolkning av FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score
FOUR Score (Full Outline of UnResponsiveness) är ett kliniskt bedömningsverktyg som används för att utvärdera medvetandegrad hos patienter med nedsatt medvetande, särskilt vid akuta neurologiska tillstånd såsom traumatisk hjärnskada och stroke. Skalan består av fyra komponenter: ögonreaktion, motorisk respons, hjärnstamsreflexer och andningsmönster, vardera poängsatt från 0 till 4, vilket ger en totalpoäng mellan 0 och 16. Vid tolkning av resultaten är högre poäng associerade med bättre neurologisk funktion och medvetandegrad. Motsatsen, lägre poäng, indikerar allvarlig nedsättning eller frånvaro av medvetande. Det finns inga allmänt fastställda gränser för svårighetsgrad, men 16 betyder normalt medvetande och 0 att alla funktioner saknas, vilket gör att hjärndödsdiagnostik kan behöva övervägas. Värdena möjliggör kvantitativ övervakning av patientens tillstånd över tid och jämförelse mellan olika kliniska bedömningar.
Praktiskt innebär en stabil eller stigande FOUR Score att patientens hjärnfunktion förbättras eller bibehålls, medan ett sjunkande värde kan vara tecken på försämring och kräver omedelbar intervention eller vidare diagnostik. För den som gör bedömningen innebär detta att FOUR Score fungerar som ett komplement eller alternativ till Glasgow Coma Scale, särskilt hos intuberade patienter, där GCS verbala del inte kan bedömas, eftersom FOUR Score inkluderar bedömning av hjärnstamsreflexer och andning vilket är avgörande för att upptäcka hjärnstamsdysfunktion. Den matematiska summeringen av de fyra delpoängen kan uttryckas som:
FOUR Score = E + M + B + R
Där E = ögon, M = motorik, B = hjärnstamsreflexer och R = andningsmönster. Denna helhetsbedömning gör FOUR Score till ett värdefullt instrument för att följa neurologiska förändringar och underlätta kliniska beslut vid kritiskt sjuka patienter.
Dokument om FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score
Här hittar du dokument om FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score: material på engelska och en sammanställning på svenska från kliniskaverktyg.se. Instrumentet får användas fritt i klinisk verksamhet, men ange alltid originalkällan.
Dokument på engelska
Fler dokument och källor
Källor och vidare läsning
- (FOUR) Full Outline of UnResponsiveness Score (blogcontent.summit-education.com)
- The Glasgow Coma Scale and Full Outline of (accjournal.org)
Relaterade skalor och frågeformulär
FOUR (Full Outline of UnResponsiveness) Score används främst för att bedöma medvetandestatus hos patienter med akut neurologisk skada. Andra skalor är Glasgow Coma Scale (GCS), Japan Coma Scale (JCS) och Richmond Agitation-Sedation Scale (RASS). GCS är den mest etablerade för att snabbt mäta medvetandets nivå men har begränsningar vid bedömning av hjärnstamsreflexer och respirationsmönster, vilket FOUR-poängen inkluderar. JCS är enkel och snabb att använda, speciellt i akutsituationer, men mindre omfattande vid komplex neurologisk bedömning. RASS är mer fokuserad på agitation och sederingsnivå, vilket gör den särskilt användbar inom intensivvård men mindre lämpad för generell medvetandebedömning.
