Apgar Score (Apgarpoäng) Fullständig förklaring + PDF

I denna artikel går vi igenom Apgar Score (Apgarpoäng): vad instrumentet mäter, vem det är avsett för, hur det genomförs och hur resultatet tolkas. Längst ner finns dokument, källor och relaterade instrument.

Vad mäter Apgar Score (Apgarpoäng)?

Apgarpoäng är ett sätt att snabbt och strukturerat beskriva det nyfödda barnets tillstånd direkt efter födseln. Metoden infördes av narkosläkaren Virginia Apgar 1952 och bedömer fem tecken: hjärtfrekvens, andning, muskeltonus, reflexer (retbarhet) och hudfärg.

Apgarpoängen används för att dokumentera barnets tillstånd och hur det svarar på eventuella åtgärder, men den används inte för att avgöra om ett barn ska återupplivas.

För vem används Apgar Score?

Apgarpoäng bedöms hos alla nyfödda, oavsett förlossningssätt, och dokumenteras av barnmorska eller läkare. Poängen används på förlossningsavdelningar och i neonatalvården för att kommunicera barnets tillstånd och följa förloppet under de första minuterna. Hos för tidigt födda barn påverkas flera av tecknen, till exempel muskeltonus, av mognadsgraden, vilket måste beaktas vid tolkningen.

Så genomförs Apgar Score steg för steg

Barnet bedöms 1, 5 och 10 minuter efter födseln. Varje tecken ges 0, 1 eller 2 poäng:

Hjärtfrekvens: ingen = 0, under 100 slag/min = 1, 100 slag/min eller mer = 2.
Andning: ingen = 0, svag eller oregelbunden = 1, god, skriker = 2.
Muskeltonus: slapp = 0, viss böjning av armar och ben = 1, aktiva rörelser = 2.
Reflexer/retbarhet: ingen reaktion = 0, grimas = 1, grimas och hosta, nysning eller skrik = 2.
Hudfärg: blek eller blå = 0, rosa kropp men blåaktiga armar och ben = 1, helt rosa = 2.

Poängen summeras till 0–10. Om poängen är under 7 vid fem minuter brukar bedömningen upprepas var femte minut upp till 20 minuter.

Poängsättning och tolkning av Apgar Score

7–10 poäng räknas som normalt, 4–6 som måttligt nedsatt och 0–3 som lågt. En låg poäng efter en minut är vanlig och har i sig litet prognostiskt värde, medan en låg poäng efter fem och tio minuter är förknippad med ökad risk för sjuklighet och död under nyföddhetsperioden.

Apgarpoängen påverkas av bland annat gestationsålder, läkemedel som modern har fått och pågående återupplivning. Den räcker inte ensam för att fastställa syrebrist under förlossningen; det kräver även till exempel blodgasanalys från navelsträngen och en klinisk bedömning av barnet.

Dokument om Apgar Score

Här hittar du dokument om Apgar Score: material på engelska, en sammanställning på svenska från kliniskaverktyg.se och länkar till fler källor (Lunds universitet). Instrumentet får användas fritt i klinisk verksamhet, men ange alltid originalkällan.

Källor och vidare läsning

Relaterade skalor och frågeformulär

Andra bedömningar av det nyfödda barnet är bland annat syremättnad med pulsoximetri, blodgasanalys från navelsträngen (pH och basunderskott) och, vid misstänkt syrebrist, gradering av hypoxisk-ischemisk encefalopati enligt Sarnat. Hos för tidigt födda barn används ibland ett utvidgat Apgarschema som även beskriver vilka åtgärder som har satts in. Apgarpoängen är snabb och enkel och har använts i över 70 år, men den är delvis subjektiv och speglar barnets tillstånd just då snarare än orsaken till det.

Posted in Pediatrik and tagged , .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *